Så kom den omsider, bygningspolitikkmeldingen. Den inneholder mange fine politiske planer.  Mange skal gjøre det enklere å bygge. Og mange av dem går på krav til kvalitetsøkning, så som fortsatt tøffe UUkrav og stadig økning av energikrav via passivhus i 2015 og nullenergihus fra 2020.  Og det er håp om et kunnskapsløft.

Det varsles en gjennomgang for å få byggereglene mer forståelige, og det er bra.  Jeg møter stadig folk som lever med byggereglene daglig og som sliter med å forstå dem. Men meldingen blir litt uklar på det videre arbeidet.

I meldingen fastholder regjeringen kontroll i byggesaker.  Men den forteller nå om utfordringene med ESA om lovligheten av de kravene som står i dagens byggeregler om lokal og sentral godkjenning.  Det kan være at det ikke blir slik godkjenning i fremtiden, men at det innføres lovregulerte yrker.  Godkjenningsordningen skal gjennomgås.

En kompetent byggenæring er en forutsetning for å lage bygninger og ikke minst gode bygninger.  I meldingen inviteres det til et samarbeid med næringen om en et kunnskapsløft, kalt Bygg21.  Direktoratet for byggkvalitet skal være sekretariat.  Foreløpig er det bare politikk og ikke penger i det.  Det er sterke varsler om at budsjettene vil fokusere dette fremover.

For mange blant folk flest  er det interessant er det ikke skal være søknad for garasjer og tilbygg.  Fra 2013 skal det bare rapporteres når det er gjort.  Håper det da blir enkel rapportering og ikke skjemavelde. Tiltaket det må stemme med alle krav.  Endringen kan gjøre det enklere for de som skal bygge smått og det kan frigjøre mye tid i kommunene.  Det kan gi kapasitet til  andre byggesaker som slipper å vente i køen.

For alle som skal bygge er det  nok bra om det blir full digitalisering av søknad og saksbehandling fra 2015. Håpet er at det skal fjerne uventede hindre og omkamper.  Jeg håper også at det blir brukervennlig og heldekkende digital løsning.  Det blir en utfordring på kort tid.

For energibruk finner vi klimatiltak i samsvar med Klimameldingen som kom tidligere i år. Det blir stadig økning av energikrav via passivhus i 2015 og nullenergihus fra 2020. Og oljefyring er ut.  Klimaforliket vil nok også sette fart i dette området.

Meldingen er lagt frem av Kommunaldepartementet og bærer preg av at områder som har betydning for bygging i Norge er fokusert så langt det ligger under det departementets område.  Plunder og heft fra planlegging er ikke grepet tak i.  Det vil fortsatt være utfordringer for god bygging.

For å få utvilking igang kreves det foregangsmiljøer.  Meldingen slår fast at det offentlige skal både være pådriver og forbilde.  Det skal blir styrket kompetanse for innkjøp av byggverk og staten skal gå foran.  Heia Statsbygg!

Les meldingen!  Den inneholder mye mer på sine omlag 120 sider. Du finner den på departementets hjemmeside.