Forslag om justeringer i kontrollreglene er på høring. Formålet er å forenkle byråkratiet rundt kontroll og godkjenning. Samtidig foreslås forenklinger som skal sikre at det blir tilstrekkelig kontroll også i startsfasen når uavhengig kontroll blir obligatorisk 1. januar 1013. Forslagene rokker ikke ved det grunnleggende i kontrollreglene.

Det foreslås at foretak som har relevant sentral godkjenning skal slippe forhåndskontroll ved lokal godkjenning.  Har det sentral godkjenning som stemmer med oppgaven, skal det gis ansvarsrett. Det fastslås også at kommunen skal være forpliktet til å gjenbruke tidligere informasjon for foretak som ikke har sentral godkjenning. Henvisning til tidligere saksnummer skal være nok. For å dokumentere systemkravene fastslås det at KSsystem i samsvar med ISO 9001 er godt nok.

Ansvar for kontrollerende tydliggjøres. Det fastslås at fagansvarlige (ansvarlig prosjekterende og ansvarlig utførende) er ansvarlig for å lukke avvik som kontrollerende har funnet. Ved uenighet er det fagansvarlige som må verifisere at valgte løsninger er gode nok.

Det foreslås to ettårsbestemmelser for å sørege for at byggevirksomheten ikke går i stå når kontrollreglene begynner å gjelde. Kommunene kan under visse vilkår unnta fra kontroll når det ikke har vært mulig å skaffe kontrollør. Direktoratet for byggkvalitet kan forlenge sentral godkjenning for.

Krav om uavhengig kontroll skal gjelde for søknader som kommer inn til kommunen etter 1. januar 2013. Det får ikke virkning for tiltak som det er søkt om tidligere eller for tiltak som er under arbeid.

Høringsfrist er 28. september 2012. I høringen er også noen små justeringer i TEK10.

Les høringsforslagene på departementets sider.