Endringer i byggesaksforskriften og den tekniske forskriften gjør det enklere og billigere å tilpasse boligen sin til utleie eller egne behov. Det gis unntak fra flere tekniske krav når boligeier for eksempel søker å gjøre om kjeller til stue eller at en bod gjøres om til soverom innenfor en boenhet.

Dagens forskrift stiller samme tekniske krav til en slik omgjøring som man har stilt til helt nye boliger. Da blir det ikke bare dyrt, men noen ganger helt umulig. Endringene fra nyttår gjør at du som boligeier ikke trenger å oppfylle alle tekniske krav til blant annet energi, tilgjengelighet, radon og dagslys når du søker om bruksendring. Samtidig klargjøres når det er oppdeling av bolig i flere separate boenheter. Det er sjeldnere enn mange trodde. For er det dør mellom er det fortsatt en boenhet. Ikke nok med det, det gjøres også enklere å tilpasse bygget sitt for de som bor i litt flom- eller skredutsatt område.

– Vi beholder dagens krav til sikkerhet, men vi skal ikke lenger blande oss opp i om det er høyt nok under taket, om utsikten er god nok eller om planløsningen gjør det vanskelig å møblere en kjeller som du vil bruke som stue, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

– Forenklingene vil kunne gi flere utleieboliger, noe som også vil gjøre det lettere for studenter og andre å finne et sted å bo.

Endringene gjelder fra 1. januar 2016

Mer informasjon finner du hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet